Klippet -ett novellprojekt

Ett novellprojekt för årskurs 4-9

Lärarhandledning av Josef Sahlin 2013

Klippet ett novellprojekt

Klippet är ett läromedel för att utveckla skrivandet och berättandet för elever i årskurs 4-9.

Tanken är att eleverna med materialet ska utmanas att skriva en längre ickekronologisk novell med växlande personer i fokus. Detta kan vara svårt och därför har de här en tydlig struktur där de börjar att skriva linjärt för att sedan klippa och ändra i texten.

Materialets namn Klippet syftar dels på att de klipper och flyttar textblock och dels på att filmer ofta är uppbyggda på detta sätt.

Förutom att skriva så ingår det också i arbetet att ta del av de andra elevernas texter och inspireras av annan litteratur, samt diskutera och tänka kring språkets funktion i olika sammanhang.

Klicka här för att läsa eller skriva ut hela lärarhandledningen.

3 svar på “Klippet -ett novellprojekt”

 1. Hej, nu har vi arbetat med Klippet och flera av texterna börjar bli klara. Tyvärr blev det lite för svårt att klippa så mycket i texterna men annars är vi mycket nöjda och eleverna har gillat uppgiften och utmaningen. Vill du läsa några texter så finns några på vår flippade blogg Pink Flip. Jag har också skrivit lite om det på min blogg.
  Tack för att vi fick låna dina ideer!
  Mvh, Rakel

 2. Jag har använt mig av ”Klippet” under två års tid i år åtta och det har gått bra. Det enda som inte stämmer med handledningen är tiden. Eleverna tar drygt dubbel så lång tid på sig som det planen anger. Slutresultatet blir vanligtvis bra.

  Ett problem har varit att inga kända noveller är skrivna efter den här mallen eller liknande mall, därför har jag skrivit en egen novell med utgångspunkt från ”Klippet”. Egentligen var den tänkt för en novelltävling, men nu är den istället fri att använda som exempelnovell.

  Tack Josef, för att du delar med dig av dina mallar.

  Länk till novellexempel: https://www.grundskoleboken.se/wiki/Klippet_-_novellexemplet_%22Hasande_steg%22

 3. Hej! Jag är en elev som går på Lindåsskolan och vi har arbetat med klippet i ungefär en månad. Jag är mycket nöjd och tycker att det var ett lagom svårt skrivprojekt, mycket bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *