Klippet -ett novellprojekt

Ett novellprojekt för årskurs 4-9

Lärarhandledning av Josef Sahlin 2013

Klippet ett  novellprojekt

Klippet är ett läromedel för att utveckla skrivandet och berättandet för elever i årskurs 4-9.

Tanken är att eleverna med materialet ska utmanas att skriva en längre ickekronologisk novell med växlande personer i fokus. Detta kan vara svårt och därför har de här en tydlig struktur där de börjar att skriva linjärt för att sedan klippa och ändra i texten.

Materialets namn Klippet syftar dels på att de klipper och flyttar textblock och dels på att filmer ofta är uppbyggda på detta sätt.

Förutom att skriva så ingår det också i arbetet att ta del av de andra elevernas texter och inspireras av annan litteratur, samt diskutera och tänka kring språkets funktion i olika sammanhang.

Klicka här för att läsa eller skriva ut hela lärarhandledningen.

Ett svar på “Klippet -ett novellprojekt”

  1. Jag har använt mig av ”Klippet” under två års tid i år åtta och det har gått bra. Det enda som inte stämmer med handledningen är tiden. Eleverna tar drygt dubbel så lång tid på sig som det planen anger. Slutresultatet blir vanligtvis bra.

    Ett problem har varit att inga kända noveller är skrivna efter den här mallen eller liknande mall, därför har jag skrivit en egen novell med utgångspunkt från ”Klippet”. Egentligen var den tänkt för en novelltävling, men nu är den istället fri att använda som exempelnovell.

    Tack Josef, för att du delar med dig av dina mallar.

    Länk till novellexempel: https://www.grundskoleboken.se/wiki/Klippet_-_novellexemplet_%22Hasande_steg%22

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *