Prova dig fram
Till skillnad från tekniken innan datorns intrång i vår vardag (rullbandsspelare, ångmaskin, häst och vagn etc.) så är min upplevelse av IT att det lätt går att prova sig fram och experimentera utan att det får förödande konsekvenser. Givetvis kan datorer krångla men inte särskilt mycket när man provar sig fram i ett nytt program t.ex. Programmet frågar ofta i en dialogruta när något kommer och att ändras och då har man en chans till att fundera på om man vill göra förändringen. Om man då vill lära sig mer om hur t.ex. Word fungerar så är det mest fundamentala tipset alltså att prova sig igenom knapparna på skärmen och se vad som händer.
Fråga andra
När jag undrar något vad gäller IT så är det första jag gör att ställa frågan till andra användare på Internet. Ofta skriver jag frågan i en google-sökning och ser vad som dyker upp. Ofta kommer jag till ett forum där någon ställt en liknande fråga och strax under har någon annan vänlig själ gett svar. Är du med i ett socialt forum på Internet t.ex. Facebook eller Twitter så kan det vara värt att slänga ut frågan till sina vänner där, t.ex. Hur gör man två kolumner i word? Man brukar få svar!
På Youtube finns också många instruktionsvideos som människor tycks lägga upp av ren välvilja. Ett bra tips är att i sökrutan skriva det du vill lära dig om och sedan skriva tutorial efter.
Hjälpfunktionen
De flesta program man använder på datorn har en hjälpfunktion där man kan få hjälp i det specifika programmet. Ofta sitter knappen eller fliken högt upp till höger.
PIM
Skolverket tillhandahåller en satsning för att öka kunnandet inom IT i skolvärlden. Den heter PIM -”praktisk IT- och mediekompetens” och är en kombination av handledningar på Internet, studiecirkel och hjälp i vardagen. Flera skolor genomgår PIM-utbildningen och personalen där kan då få dokumenterat att de genomgått utbildningen efter avlagda test. Men man kan ha stor nytta av att kika in på sidan även om man inte är ansluten via sin skola. Utbildningen, som är på distans i den takt man väljer, med videosnuttar, text och bild, går igenom basala och mer avancerade it-områden som text- bild och videoredigering, e-post, statistik, grundkunskaper m.m.
Webbsidor
Vill man lära sig mer om hemsidor så är Webbstjärnan ett bra alternativ till förkovring. Det är en skolsatsning från .SE – Stiftelsen för Internetinfrastruktur, som förvaltar Sveriges toppdomän .se. Webbstjärnan är i grunden en tävling för oss elever och lärare som ska sporra till att använda Internet mer i undervisningen. Men man behöver inte vara med i tävlingen för att ändå ha nytta av deras sida. Dessutom kan man hos Webbstjärnan ladda ner flera intressanta handledningar om Internet, t.ex. om hur man skapar en egen hemsida med verktyget WordPress. Tegelbobarn.se är uppbyggd med detta verktyg. Webbstjärnan arrangerar också kurser för oss som är verksamma i skolan.
När jag började blogga med min klass så tyckte jag att det absolut enklaste sättet att starta var att skaffa sig ett gmail-konto och gå in på blogger.com.
Det är ett google-verktyg. Adressen till bloggen blir dittnamnpåbloggen.blogspot.com. Detta verktyg använde jag förra terminen. Då såg bloggen ut så här. Sedan kände jag för att utveckla till WordPress, som detta är. Man kan lätt importera en blogg till en annan. Inget behöver gå förlorat för att man byter verktyg. Nu i efterhand har jag förstått att det förmodligen hade varit lika enkelt att börja med wordpress, speciellt eftersom man får så mycket hjälp av Webbstjärnan om man vill det.
Här följer också tre korta filmer med mig och Martin om hur man kommer igång med ett konto på wordpress.com
Starta ett wordpress-konto from Josef Sahlin on Vimeo.
Byt tema i wordpress from Josef Sahlin on Vimeo.
Skapa inlagg och bild i wordpress from Josef Sahlin on Vimeo.
Bra ställen att lära sig mer
Ystads kommun har en startsida för alla pedagoger där som heter Skolväskan. Där kan man få tips om nästan vad som helst vad gäller IKT i skolan. Läs även Joachim Thornströms blogg, mannen bakom Skolväskan.
På Skolverkets Multimediabyrån finns små kurser och beskrivningar om nästan allt vad digitalt heter. Bra och pedagogiskt upplagt!
Länkskafferiet är en sida där du kan hämta massor av inspiration. Den drevs av Skolverket förut men numer tillhör den Umeå universitet.
Utbildningsradion har en sida som heter Didaktikens verktyg där du också kan få massor av tips. Den tar också upp en hel del teori och forskning om hur vi historiskt valt verktyg för lärande. Denna sida passar mycket bra för fortbildning och diskussion på skolan eller i arbetslaget.
Annars är det bara att leta runt och glöm inte att tipsa varandra när ni hittar något bra.